Voorbereiding op de bevalling

Je bent waarschijnlijk al langere tijd bezig met de voorbereidingen voor de komst van je kindje. Rond de 37e week komen daar nog wat praktische voorbereidingen bij. Ook is het goed om alvast rekening te houden met een aantal aandachtspunten. Zowel voor een thuis- als ziekenhuisbevalling.

 

Praktische voorbereidingen

Voor zowel de thuis- als poliklinische bevalling gelden dezelfde voorbereidingen:


Locatie van en op het bed
Wij kunnen ons voorstellen dat je tijdens een thuisbevalling graag in je eigen bed wilt liggen, maar dit is niet altijd mogelijk. Bij een steile- of draaitrap kun je bijvoorbeeld niet vlot naar beneden worden vervoerd. Weeg je meer dan 105 kg? Ook dan is het nodig om een bed op de benedenverdieping te plaatsen.
Zorg altijd voor genoeg ruimte aan de linkerzijde (gezien vanaf het voeteneinde) van het bed, zodat wij naast je kunnen staan om je te helpen.


Hoogte van het bed
Om je goed te kunnen begeleiden tijdens de bevalling, dient het bed minimaal 80 cm hoog te zijn. Gemeten vanaf de bovenkant van het matras tot op de grond. Om het bed te verhogen kun je gebruik maken van klossen of limonade-/bierkratjes.


Soort bed
Voor een bevalling is een redelijk harde ondergrond nodig. Daarom begeleiden wij geen bevalling op een waterbed. Het is wel mogelijk deze te stabiliseren door op het waterbed een aantal planken te leggen met daarop een gewone matras.

Kraampakket

Leuk al die pretpakketten! Maar naast deze pakketten boordevol leuke speentjes, doekjes en knuffels zul je rond de 34e week van je zwangerschap het kraampakket ontvangen. Dit pakket ontvang je (in sommige gevallen gratis) van jouw zorgverzekeraar en is gevuld met noodzakelijke dingen voor jou en de kraamvrouw. In het kraampakket zitten in ieder geval de volgende spullen:

    • Matrasbeschermer
      Dit bedzeil beschermt je matras voor het eventueel breken van de vliezen. Om nattigheid te voorkomen plaats je deze ongeveer 3 à 4 weken voor de uitgerekende datum om je matras met de papieren kant naar boven.
    • Onderleggers
      Dit zijn dunne, zachte papieren lakens die je boven je overtrekhoes kunt plaatsen. Deze vangen het bloed en vruchtwater op tijdens de bevalling. Maar ook na de bevalling komen deze onderleggers goed van pas. De verloskundige of kraamvrouw kan deze lakens gebruiken tijdens de onderzoeken.
    • Kraammatras
      Het kraammatras is een extra beschermer voor je matras. Deze is wat dikker dan het zeiltje en extra absorberend.
    • Steriele navelklemmen
      Na de geboorte van je kindje wordt de navelstreng afgeklemd. Op het stompje dat overblijft wordt een navelklem geplaatst om het bloeden te laten stoppen.
    • Inlegluiers
      Vruchtwater verlies je niet in een keer. Om de rest van het vruchtwater op te vangen, kun je deze inlegluiers gebruiken. Hierdoor kun je ook goed zien of het vruchtwater is zoals het hoort, en of je niet teveel bloed verliest.
    • Gaaskompressen
      De steriele gaasjes zijn te gebruiken bij het reinigen van jouw wond als je bent uitgescheurd of ingeknipt (dit klinkt vaak erger dan het is!). Ook wordt het gebruikt om het stompje van de navelstreng te verbinden.
    • Kraamverband
      Niet het meest sexy onderwerp, maar je ontkomt er niet aan: kraamverband. Dit is extra groot maandverband dat je na je bevalling gebruikt. Wanneer je kindje geboren is, verlies je de eerste dagen veel bloed. In de baarmoeder zit namelijk nog een wond waaraan de placenta vastzat. De heling hiervan duurt meestal een week. Na deze week is je baarmoeder weer op vroegere grootte en kun je overgaan op gewoon maandverband.
    • Alcohol en watten
      De alcohol wordt, in combinatie met de watten, gebruikt voor het desinfecteren van de thermometer waarmee jouw temperatuur, of die van de baby, wordt gemeten. Ook wordt het gebruikt om eventuele wondjes mee te ontsmetten.
Zwanger&Zo_kraamzorg_iconen_Tekengebied 1 kopie 2

Tip!

Voordat je aankopen gaat doen is het raadzaam om de site www.veiligheid.nl te raadplegen.
Hier vindt je informatie over verschillende producten en veilig slapen.